Home Decor

Aspvik Home by Andreas Martin-Löf Arkitekter


This two-storey non-public residence is situated in Stockholm, Sweden.

It was designed in 2015 by Andreas Martin-Löf Arkitekter.


Description by Andreas Martin-Löf Arkitekter

In 1917, famend restauranteur Sten Hellberg constructed a Chinese language-model tower excessive above Torsbyfjärden with a view overlooking the transport lane in the direction of Stockholm. The six hectare plot has been within the present homeowners’ household for the reason that Fifties. Within the Sixties a single-storey, interval-fashion addition to the tower containing new lounge, kitchen, bed room and loo areas was added.

The brand new constructing is made up of architectural parts that relate each to the unique tower and the Sixties extension. Collectively they create an ensemble of buildings from three completely different eras. The brand new constructing is positioned on a steep hillside. When considered from the primary home above, the brand new quantity seems like a small outbuilding inserted between two pine timber. Nonetheless, the sloping website permits for a two-storey home to be positioned with out competing with the unique home for dominance. The decrease flooring consists of an entrance corridor, bed room, lavatory and a sauna which is tucked right into a crevice within the stone hillside. A staircase results in a single, massive room on the higher ground which comprises kitchen, eating and residing areas.

The home is constructed in metal, timber and glass and is positioned on a concrete plinth. The faces of the plinth are angled by 5 levels, which is harking back to conventional pagoda foundations and a delicate reference to Sten Hellberg’s chinese language-fashion tower. The customized-made glazing is connected on to the construction – with detailing tailored from the Sixties extension, whereas the attribute projecting roof is borrowed from the present tower. A sloping forged in-situ retaining wall creates an infinity swimming pool to the west and morning terrace to the east which visually lower by means of the decrease storey. Within the night the pines are remodeled into bonsai timber that mirror within the dark water of the pool.

Pictures by Åke E:son Lindman

Visit Andreas Martin-Löf Arkitekter


search terms:

Loading Facebook Comments ...