Home Decor

Customized Industrial Stylish by Les Ensembliers


Designed in 2015 by Les Ensembliers, this superb industrial 6,000 sq.-foot residence is positioned in Montreal, Canada.


Description by Les Ensembliers

Les Ensembliers have accomplished a 3-ground, 6,000 sq.-foot residence that unites three adjoining flats within the Redpath Lofts. The architects and designers efficiently tackled the problem of rethinking the preliminary dimensions and function of the three distinct items, leading to a coherent new dwelling that embodies the house owners’ character.

“We have been in a position to take this mission a lot additional than we had imagined at the beginning, because of the distinctive relationship our shoppers allowed us to construct with them. When it got here to defining the brand new inside structure and the composition of the totally different visible ambiances, they had been keen to emphasise the commercial character of the previous sugar refinery, whereas giving the area a really feel that embodies their lifestyle. A wedding of their imaginative and prescient, open-mindedness and persona made it attainable to finish this advanced undertaking,” stated architect Maxime Vandal and inside designer Richard Ouellette, the founding companions of Les Ensembliers.

Within the early 2000s, the conversion of the previous Redpath Sugar refinery into luxurious lofts kick-began the revitalization course of in Montreal’s Sud-ouest district, close to the Lachine Canal, resulting in the gradual gentrification of the realm. The outstanding transformation of this historic industrial constructing gained a number of awards, together with one from Héritage Montréal within the repurposing class and the Wawanesa Award for Heritage Enhancement.

In becoming a member of three separate items within the distinctive construction, every on a special flooring, Les Ensembliers envisioned a coherent new area with a posh character. “We didn’t need the brand new area to be the easy mixture of three completely different models. We additionally wished to leverage the visible energy of the constructing’s industrial character, whereas getting away from the loft logic of the unique conversion,” Vandal defined.

With that imaginative and prescient in thoughts, the designers opted for 2 daring architectural statements, one vertical and the opposite horizontal. The primary is a central opening, creating an atrium linking all three flooring and bringing higher pure lighting to the third flooring. The second is a dynamic axis within the type of a ground raised by three steps, linking the 2 staircases on the 4th flooring and, on the fifth flooring, a walkway bridging the lounge and visitor room.

These architectural statements additionally made it potential to create clear divisions into distinct purposeful zones: between the lobby, eating room & kitchen and the youngsters’s space on the 4th ground; between the general public areas on the 4th and fifth flooring and the non-public areas on the third and fifth flooring. Within the course of the unique residing areas have been totally reconceived to create a fluid transition between areas with distinct characters, from cozy retreats to areas designed for exuberant sociability.

The essential character of every of the zones was outlined by a specific remedy of the house, by way of the design of volumes, the usage of supplies and the number of furnishings. An ideal house for speaking and sharing, the eating room finds its expression by means of its beautiful central metal hearth, excessive ceiling, giant oval desk, beneficiant home windows, and lights consisting of small bulbs hanging in a cubic body manufactured from steel rods. Every part was designed to spotlight the spectacular volumes of those outdated industrial areas. In the meantime, the kitchen aligns with the strategy by being lowered to its necessities: three minimalist islands, and all storage and home equipment hid behind varnished partitions.

In distinction, the master suite on the third ground expresses heat home consolation, with some nods to city stylish. As we strategy, the 2 low wooden partitions framing the steps towards the house type a cocoon signalling the doorway to an intimate haven. Past, every part speaks to the embracing comforts of dwelling, from heat colors to surfaces which can be a delight to the touch, to the furnishings and their specifically chosen supplies: turquoise silk partitions, Verona marble hearth, velvet crescent-moon loveseat…

A wedding of the area’s industrial origins and the occupants’ persona, the inside areas had been constructed as an interaction of contrasts between uncooked industrial character and a style for luxurious and concrete consolation. In the lounge, the angular simple chairs, minimize-glass partitions and damaged traces of the carpet distinction with the rounded cushions and mirror. Smooth banquettes are inserted into an industrial-fashion black steel bookshelf masking a whole wall.

Comfy supplies alternate with reflective ones: metal, polished concrete, silk, glass, velvet… Within the personal areas on the third ground, silk-lined metallic curtains, reinvented movable partitions and the clear acrylic legs on the lavatory self-importance echo the openness and fluidity of the areas on the higher flooring.

This interaction of references, attribute of Les Ensembliers’ method, can be seen within the number of ornamental parts. For instance, the veins within the fire’s Verona marble impressed the selection of the Japanese portray over the mattress. The legs of a chair resemble the spike heels on a number of the proprietor’s sneakers. Within the rest room, the partitions lined with pennies are a tribute to the discontinued coin. “Every object was fastidiously chosen for its character and the way in which it matches into the entire. Whether or not you’re looking at a classic body or a chunk of customized-made furnishings, nothing is there by probability.”

Every room was designed like an art work, with impressionistic touches calculated to encourage distinctive and sophisticated emotional responses.

Pictures by André Rider

Visit Les Ensembliers

Loading Facebook Comments ...