Home Decor

Graafjansdijk Home by Govaert & Vanhoutte Architects


Situated in Knokke, Belgium, this up to date wood residence was designed in 2015 by Govaert & Vanhoutte Architects.


Description by Govaert & Vanhoutte Architects

Within the ninth century, the Graafjansdijk (dike) protected elements of France and Belgium agaist the storm tides from the North Sea and the Western a part of the river Schelde. At present solely a short strip of this dike stays within the rural environment of the seaside village of Knokke, close to the border with Holland.

Throughout the street from the Graafjansdijk is the slim plot, enclosed by an adjoining moat on the north aspect. The terrain overlooks an open meadow. This geographical context has a significant affect on how the design of the villa was perceived.

the bottom stage of the villa absolutely occupies the slender terrain, aside from a small inside backyard on the north aspect. It’s utterly wrapped in barnwood alongside the street, hiding the storage and creating a non-public environment for the bedrooms. This materialization produces a strong plinth contrasting with the clear quantity on higher ground. This subordinate higher quantity, containing the lounge and kitchen, is made utterly out of glass and is lots smaller than the closed quantity beneath. The barnwood partitions extends 1 meter above the primary stage and capabilities as a railing for the terrace.

The north facet opens up fully on each ranges, permitting views over the meadow from the lounge and kitchen on the higher stage , in addition to from the bedrooms downstairs. The crops rising on the north aspect nonetheless permit for some privateness within the bedrooms.

The identical architectural supplies from the outside are utilized all through the inside. The intimate bedrooms mix a comfy black Tadelakt flooring and partitions with bespoke barnwood furnishings. The identical flooring continues on the higher degree, mixed with a naked steel kitchen counter. The free standing barnwood kitchen closets body the view over the dike, reasonably than overexposing it. Previous the counter lies the terrace, the place the risen barnwood plinth creates privateness.

Pictures courtesy of Govaert & Vanhoutte

Visit Govaert & Vanhoutte Architects


search terms:

Loading Facebook Comments ...