Home Decor

Lac Grenier Rework by Paul Bernier


This modern personal residence situated in Estérel, Canada, was fully redesigned in 2014 by Paul Bernier Architecte.


Description by Paul Bernier

Our shoppers have owned this property for plenty of years. They realize it properly and love its assorted options. They had been searching for a sustainable and web site-delicate venture that might protect its topography, vegetation, and pure look.

Volumes and placement

The lakefront website is completely wooded. It’s crossed by a stream on its south aspect and has a steep incline on the north. These traits and the necessity to construct at a distance from the stream urged a lengthwise placement, with the home slipped in between the stream and the slope.

We selected to create a low-profile, primarily single-storey constructing. Its meandering form is decided by the alternatives provided by the encompassing panorama. The construction bends, opens, and narrows like a river carving its personal path.

The shape is clad in a single materials, with vertical cedar slats of various width and thickness positioned in an open-work method. The constructing’s weatherproofing is assured beneath the spaced slats, which conceal the flashing, drip edges, and trim normally seen on the outside of conventional wooden constructions. The floor reads as a substitute like a palisade that follows the form of the constructing and into which openings have been reduce.

From the trail main as much as the doorway, the constructing seems as a largely opaque quantity that follows the contours of the positioning. The storage is hid from view. To the correct, a gap within the palisade invitations guests to return inside. Alongside the south facade, the quantity of the home bends and opens as much as let within the gentle and benefit from the forest view. Additional alongside, the quantity bends once more, turning towards a gap within the woods that gives a view of the stream flowing into the lake. On the north facet, smaller openings body views of the encompassing panorama and permit the constructing’s occupants to benefit from the light murmur of the stream, which nonetheless runs over the property. Atop the roof, a small tree-home-like room seems to be out onto the encompassing greenery.

With time, because the cedar slats fade and the timber and floor cowl develop back in across the constructing, structure and nature will intermingle. Nature will even be invited to cowl the constructing itself, because of its inexperienced roof. Seen from the rooftop examine or the hill, the construction will mix into its pure setting.

Inside pathway

Inside, guests are greeted by a big hickory wall unit, formed to supply seating and a spot to hold away coats. It additionally directs one towards the residing house, a big, generously-lit space that culminates in a cantilevered, screened room with a view of the mouth of the stream and the lake. On the south aspect, the outside wall makes means for a big glazed floor that opens onto the forest. Throughout summer time, the timber, just like the inexperienced roof, create a pure display to defend the home from warmth. In winter when the leaves have fallen, daylight filters via the forest and floods the house with heat and light.

The supplies used for the surfaces are easy and refined. The white partitions and polished cement flooring distinction with the rugged pure environment, permitting the surroundings exterior to take centre stage.

The big open space is occupied by three picket plenty. They’re positioned alongside an axis that pulls one by the sequence of areas that make up the residing space. Product of hickory, these constructed-in models embody the storage and bench unit within the entrance, the kitchen island, and a tv and sound system cupboard. Their features are barely legible, permitting them to stay as summary as doable with the intention to emphasize solely their type, materials, and relationship to 1 one other. The kitchen island is within the heart of the area, providing a panoramic view of the encompassing panorama.

The massive constructed-in unit within the entrance additionally screens off the extra personal areas of the house. Tucked in behind the ample picket construction is the entry [H1] to the bedrooms, in addition to the staircase that results in the studying room atop the inexperienced roof. Upstairs, the wooden-panelled house provides a quiet retreat from the remainder of the home.

Pictures by Adrien Williams

Visit Paul Bernier


search terms:

Loading Facebook Comments ...