Home Decor

Modernist Villa by 4a Architekten


Fully redesigned in 2015 by 4a Architekten, this modernist seaside residence is situated in Théoule-sur-Mer, France.


Description by 4a Architekten

The American architect of the Modernist motion, Barry Dierks, constructed quite a few villas from 1925 to the Nineteen Fifties on the French Riviera. His structure stays a attribute function of the Mediterranean coast to at the present time, significantly since most of his buildings are heritage-protected. Nonetheless in all probability one of many best-identified house owners of one in every of Barry Dierks’ villas was the British novelist and playwright William Somerset Maugham.

The primary constructing on this collection, the Villa Le Trident, was inbuilt 1926. Not solely is its splendid location overlooking the ocean spectacular nevertheless it additionally has a really particular historical past – Barry Dierks designed the home for himself and his companion, and he lived there with him till his dying.

After the Villa Le Trident was offered in 2011, 4a Architekten obtained the fee to fully renovate the constructing. The architects centered on preserving Barry Dierks’ architectural legacy whereas giving the ageing villa a contemporary atmosphere. The “white, cubic structure” of the villa’s exterior continues to captivate. 4a Architekten picked up this distinctive look and developed it additional in a up to date method. Because the redesign, the prevailing impression is one in all spaciousness, the suffusion of sunshine and easy class. A big a part of the inside partitions on the bottom and first flooring had been eliminated, so making a fluid transition between the completely different areas.

The residing and eating space with an open-plan kitchen in addition to a library are positioned on the bottom ground. The primary flooring supplies house for 4 bedrooms every of which has its personal en-suite lavatory. Long window façades provide very good views of the ocean. White, suspended furnishings, white curtains on the exterior partitions, strong oak floorboards and glass components lend a vivid and tranquil ambiance to the rooms. Distinctive options embrace particular person components such because the furnishings, a hearth suspended from the ceiling and the wall factor designed by the architects within the library.

The teak panelled, free-standing cubes are one other eye-catching characteristic on each flooring. In an effort to retain the luxurious views, the loos, dressing room and vertical ducts had been von indifferent from the exterior partitions and built-in into the teak cubes. The linear lighting alongside their backside edges brings out the character of the fitted furnishings, creating atmospheric illuminated highlights inside the room. Sliding glass doorways have been put in, permitting the ocean views from the long window façades to stay uninterrupted and the flowing impression of area to proceed.

Two additional visitor rooms are situated on the bottom flooring. The doorway corridor and stairwell have been additionally rebuilt as a part of the refurbishment. In its uncovered place on a rocky outcrop, the swimming pool was reshaped and equally modernised, whereas the grounds had been additionally redesigned.

Pictures by Uwe Ditz

Visit 4a Architekten

Loading Facebook Comments ...