Home Decor

Narnia Residence by Jose Anand


Designed by Jose Anand, this modern three-storey residence is situated in Nagercoil, Southern Tamilnadu, India.


Description by Jose Anand

The location, lies abutting the cross roads, sloping inwards, making a degree distinction of 2.1 metres from the prime street to the rear finish of the positioning.

Narnia redefines the wonder by the presence of adorning mountains, lotus ponds and paddy fields throughout its periphery.

The proprietor needed to have extra casual areas open to the opposite, fairly than an introverted one. This residence has extra semi-personal areas than the personal ones. Your complete planning had this thought as a key factor.

The design idea has been advanced from “telescope”, creating fascinating viewports within the constructing by borrowing views from its milieu. Pulling in some exteriors to the inside, the residence does have some interplay with it.

The Massing of this constructing is nearly stacking a few bins on the 2 counterparts under, in a extremely beautiful method, with intentionally subtracted punctures in it.

The residence is absolutely lit by pure mild with adequate openings. The central courtyard is alluringly lit by irregular openings. These irregular openings observe a sample impressed from the summary type of mountains. This sample is adopted within the partitions of the constructing too.

The interiors saved minimalistic, with fascinating utilization of the containers adopted from the exteriors. Within the fascinating method colors go together with one another enhances the minimalism adopted by out.

Visible connectivity is meticulously established with important utilization of glass. For example, kitchen, eating, and residing areas are visually linked with the casual dwelling and bar counter within the basement ground. This fuses totally different areas of this residence and makes it increasingly more extroverted in nature.

The bottom flooring has been taken 1.2 metres above the street degree, to create a usable house within the basement flooring, which has an off-the-cuff seating, mattress room and a bar counter. Enhanced with a small water physique, the casual seating space impressed from its conventional ancestor “veranda” creates a lovely ambiance, connecting itself with the opposite storeys. The steps that result in the bar counter additionally acts as a desk within the casual seating.

The landscaped out of doors seating space, resembling the mountains in its background, has earth mounds with an off-the-cuff seating in a tree shade. Alongside its aspect it has a coated house with a conventional swing in it. Above the swing there’s a automotive park within the floor flooring stage, making a tunnel impact within the wind from south west to the six and a half toes clear swing space.
The elevated floor flooring approached with a set of stairs, results in the double storey top residing. A bridge with three flat steps that strikes from dwelling to the prayer space- resting on the kitchen wall- additional results in the eating, kitchen and bed room. Mattress room meant for the proprietor’s mom, who can’t incessantly transfer up or down within the stairs. Simply outdoors her room, an ecclesiastical prayer space embellishing the kitchen wall. An open to sky balcony space opens to a fascinating view of paddy fields and lotus pond with the mountain backdrop. The remaining rooms are delicately zoned within the southern half, the place there are not any crucial outside parts.

The house theatre, approached with three stepped bridge- above its floor flooring counterpart-is positioned within the juxtaposition between the grasp mattress room and that of youngsters, the place it has its intermittent customers.

Pictures courtesy of Jose Anand


search terms:

Loading Facebook Comments ...