Home Decor

Noe Residence by Studio Vara


This single household residence was utterly redesigned in 2015 by Studio Vara.

It’s situated in Noe Valley, San Francisco, California.


Description by Studio Vara

A analysis scientist with a watch for element approached Studio VARA with a modest imaginative and prescient and a few fundamental sensible wants: First, rework a 1908 Noe Valley cottage– with a historical past of subpar alterations – right into a cohesive trendy dwelling. Second, present an enclosed storage in a neighborhood with powerful parking. The result’s a quiet home of 3500 sq. ft. with two distinct faces; one that gives privateness from city road visitors, and one other that opens as much as expansive Bay views.

Traces of the unique cottage are preserved within the massing and circulation of the ultimate constructing. The grand stair marks the separation between public areas to the south and personal areas to the north. The brand new storage is included into the “public” massing, with visitor suites each above and under. To the north, the open residing space on the coronary heart of the house expands previous the folding window wall to the east-dealing with deck past, the place one can bask within the panoramic views of the Metropolis and East Bay, or ponder the juxtaposition of city and pure within the backyard under. Above this principal area is the main bedroom, which takes benefit of even grander views by way of each framed openings and a lofty non-public deck.

From inside to exterior, the architectural/engineering staff supplied full-companies each step of the best way, from preliminary ideas to closing completion in 2013: Metropolis planning, constructing permits, and all phases of design and development oversight, together with structure, interiors, furnishings, panorama, and lighting. The workforce persistently labored towards creating a relaxed and peaceable retreat, with a stability of restraint and supple particulars positive to be appreciated by a consumer with a discerning eye. The venture’s success lies within the considered use of those fastidiously executed “moments” –pure wooden screening at the master suite window which reinterprets an present invasive tree; a wall of customized cabinetry that unifies the kitchen and front room, clad in veneer hand-picked by the shopper; the dance of steel and glass on the principle stair guardrail; the refined palette of “heat” blended with “cool” that recurs in each tone and supplies: wooden juxtaposed with glass, metallic towards stone.

Pictures by Bruce Damonte

Visit Studio Vara

Loading Facebook Comments ...