Home Decor

Sawmill Home by Archier


Fashionable retreat designed in 2014 by Archier, located in Yackandandah, Australia.


Description by Archier

The Sawmill Home makes use of giant reclaimed one tonne blocks of reclaimed concrete which anchor it into the panorama and a dynamic lively constructing envelope to control the interior surroundings. The dwelling is a hand crafted improve from an current slightly rustic, bohemian abode, befitting a regionally based mostly sculptor.

Conceptual framework


Leveraging our shopper’s ability set was a precedence. We facilitated this with a tough plan a yr previous to the beginning of building, then slowly developed the design while bodily working with the shopper on-website throughout the construct. This design/construct strategy allowed us to maneuver away from standard options and examine extremely bespoke but value efficient alternate options. Massive sections of the roof and facade may very well be mechanised, complete partitions of glass may pivot, courtyards might be added, customized furnishings, joinery and hardware might be design and manufactured on-web site in realtime. The information gained by way of a palms on method has been extremely invaluable to the event of our younger apply.

Using the reclaimed concrete blocks is an experiment in harnessing the 1000’s of tonnes of concrete that goes to waste annually. Every block is a by-product of extra concrete left in vehicles from a number of tasks within the area, poured into tough metal troughs. We have now continued to analyze leveraging industrial by-merchandise via a design studio we run at RMIT College and have pushed the idea to incorporate the spacial and procedural by-product parts of apply.

What contribution does the design make to the lives of the inhabitants?

As defined by the consumer;
“The Sawmill Home hosts our younger household of three, who can now reside comfortably and safely inside the industrial zone.
Massive operable veranda, screens and doorways rework the area to swimsuit varied climatic and social circumstances, which is essential to our household who should function in a various and generally excessive local weather, and direct our dwelling by way of a spectrum of personal retreat to communal hub. Importantly, the civic nature of the design permits the constructing to perform as a design workplace with a implausible side”.

Relationship of the constructed type to the context of the undertaking


Every of the one-tonne concrete blocks that type the perimeter of the dwelling’s partitions has a narrative- a bridge, a footpath, a house; and create a patchwork of color and texture throughout the facades. This texture grounds the constructing within the website, because the layers of color mimic the sedimentary layers of earth nonetheless uncovered from the positioning’s former life as a gold mine earlier than changing into the native sawmill. The untreated tough sawn macrocarpa screens reference the positioning’s latest historical past and over time as they pale to gray will settle the constructing into its perch on the quarry’s edge.


Comprised of 270 one-tonne concrete blocks, the venture explores the potential for positively leveraging the 1000’s of tonnes of concrete that go to waste every year within the constructing trade.

The concrete in every block is the by-product of the numerous residential slabs poured within the neighborhood and had been produced by the native concrete yard as a way of storing waste. In celebration of this patchwork of waste, blocks had been saved uncooked and uncovered as a lot as attainable. Whereas maybe not a holistic reply, it’s hoped that this strategy creates a home that contributes to a broader dialog surrounding concrete reuse and encourages funding and investigation into this CO2 intensive property.

The home has a extremely operable envelope that takes benefit of the native breeze that travels up the valley in the direction of the home, passively cooling in the summertime months with crossflow air flow. Within the cooler months solar penetration is maximised by rolling again a 14 metre part of openable roof over the deck, permitting the solar to passively warmth the dwelling for many of the yr.

Images by Ben Hosking

Go to Archier


search terms:

Loading Facebook Comments ...