Home Decor

Tainaron Blue Retreat by Kostas Zouvelos


This small visitor home was designed in 2014 by Kostas Zouvelos and Kassiani Theodorakakou.

It’s situated in Asiata, Sminos, Greece.


Description by Kostas Zouvelos

The towers, these imposing tall and slender prisms, are probably the most cussed and absolute expression of Mani constructing. On the outskirts of the settlements, the “xemonia” have been erected as a way to defend or increase the land property. They served to regulate, exclude or drive out the opponents, but additionally to switch the stress from the primary settlement to new territories.

Tainaron Blue Retreat is a consultant pattern of conventional xemonia of the South. The tower – now reworked right into a small visitor home – is dealing with an analogous development, which had additionally been a powerful fortified complicated. Each collectively, they managed the highway to the world round Tainaron. The battle tower is constructed on strong floor and rocks referred to as “rizomies”, at a strategic spot that gives an incredible view of the ocean and the hinterland.

The restoration of the normal constructing solved type points in relation to the previous texture of the masonry, in order that the ultimate look of the tower gives the look of a constructing that emerges from the rock, upon which it’s based. The grouting internally and externally was completed with actual “kourasani” or Roman mortar (a mix of Theraic soil, ceramic powder, lime and a particular shade of river sand) and minimal quantity of cement, which boosts the static adequacy of the masonry and ensures sturdiness.

The conversion of the tower right into a visitor home needed to overcome appreciable difficulties. The rationale was the necessity for a excessive diploma of adaptation to the precise traits of the regional structure and on the identical time the demand for lodging in rooms with trendy aesthetic notion. The 4 flooring, with their comparatively restricted inside areas that comprise of three bedrooms with lavatory and shared kitchen, breakfast and reception house, are organized alongside a vertical axis, permitting friends to have the distinctive expertise of shifting by means of slim openings (“waterfalls”), wood stairs or rocks protruding from the partitions and arches (“steps”).

Because the formation of the outside areas had to make sure minimal interference, the addition of a water floor space tailored to the precise surroundings and revered the topography of the panorama, leading to a good and unified set of buildings and area with depth and character.

Tainaron Blue Resort has been awarded the Particular Committee Award for General Ranking, on the 100% Resort Design Awards 2015.

Images by George Meitner


search terms:

Loading Facebook Comments ...