Home Decor

Villa V by Paul de Ruiter Architects


This minimalist sustainable residence positioned in Bloemendaal, Netherlands, was designed in 2011 by Paul de Ruiter Architects.


Description by Paul de Ruiter Architects

Park Brederode within the Dutch metropolis Bloemendaal is a part of the protected North Holland dune panorama and is a singular residing location. On the coronary heart of this lovely panorama, Paul de Ruiter Architects designed a sustainable villa supplied with each luxurious and luxury.

From the very begin it was clear that the panorama across the villa ought to be preserved as a lot as attainable. We created a big basement and semi-positioned the bottom ground within the slope of the hill. The primary ground towers above the partially glazed floor ground and the undulating dune panorama. Each the north and south façades of the primary flooring are largely manufactured from glass, whereas the east and west façades have a extra closed character. The closed façade areas on the primary flooring are made of colored, sustainable timber. The glass areas on the bottom flooring and first flooring have exceptionally giant sliding parts, with shifting components of sunshine oak. The massive glass panels guarantee a connection between outside and indoors; interplay with the pure setting is tangible all through the home. On the similar time, the patio within the coronary heart of the villa gives a most quantity of daylight in each single rooms.

Vitality utilization and well being

Particular consideration is dedicated to vitality utilization in Villa V. We designed an environment friendly and compact construction with wonderful insulation. With geothermal vitality storage, a warmth pump and photo voltaic collectors on the roof, which is roofed with moss sedum we regulate the indoor local weather. Not solely the fixed indoor local weather ensures a wholesome dwelling atmosphere. The supplies used for each the in- and exterior contribute to the well being of the consumer as properly since solely pure supplies have been used. For instance, the façade ending on the primary ground is product of WaxedWood sustainable timber and the transferring elements are product of French oak. The inside, designed by i29, consists of components product of veneered plywood, together with the partitions, the cabinets within the kids’s rooms and the hearth. The wooden used on the entrance and the storage comes with a historical past. As soon as the picket parts have been a part of an previous ship that was discovered at a demolition firm within the south of Holland.

Pictures by Tim van de Velde

Visit Paul de Ruiter Architects

Loading Facebook Comments ...